Header_ny3

Presentasjon av avlsrådet

Nils T. Kjøsnes, Leder for avlsrådet

Hei! Jeg ble valgt til leder for avlsrådet for beagle i mai 2015 og vil forsøke å bidra til at beaglen i Norge fortsatt utvikler seg positivt jaktlig, eksteriørt og helsemessig. Beaglen er en fantastisk jakthund, men også en super familiehund. Sammen må vi ta vare på dette og foredle den videre.

Jeg bor i Selbu og er rektor på ungdomsskolen i bygda. Vi er i dag en familie på fem som ferdes mye i naturen på jakt i jaktsesongen og på ski og fotturer resten av året.

Mitt første bekjentskap med beaglen kom i min barndom da familien anskaffet ei beagletispe. Hun ble lite brukt på jakt og ble derfor ingen god på jakthund. Da jeg ble 16 år og kunne jakte selv, lånte min bror og jeg beaglen Tuvlias Tone, av Peder Solem, som var en av de mest kjente beagleoppdretterne på denne tiden. Tone var en stødig jager, og da hun fikk valper med svensk jakt & utstillingschampion Timmy, kjøpte jeg ei tispe fra det kullet i 1977. Det var Tuvlias Heia, og hun ble stamtispa i mitt oppdrett (Våttåfjellet kennel).

Jeg har hele tiden etterstrebet gode jaktegenskaper, og tispene som har vært brukt i avl er alle jaktpremierte. Mitt oppdrett er lite, fordi alle beagler i vårt eie blir brukt på jakt til de blir gamle og helsa svikter. Da er det begrenset hvor mange hunder en kan følge opp.

Jeg har vært jaktprøvedommer siden 1984 og har opp gjennom årene dømt mange hunder, både beagler, drevere og støvere. På 90 – tallet satt jeg 8 år i avlsrådet for beagle, derav flere år som leder. Det blir derfor spennende å ta fatt på en ny periode. Jeg håper på et godt samarbeid med dere alle til rasens beste!

 

Bjørn Halvorsen, Medlem i avlsrådet

Hei!  Jeg er 57 år og bor i Rakkestad. Min lidenskap for harejakt og beagle startet i 1984, da min barndomskamerat og hans bror anskaffet seg beagle. Jeg var like mye i skogen med den som eierne. Dette vekket min interesse for rasen. Jeg anskaffet meg min første beagle på slutten av 1980 tallet. Siden den gang har jeg jobbet mye med rasen. Her kan nevnes oppstart av Beagleringen Østfold i 1993 og inn som varamedlem til BRN sitt styre samme år. Her fikk jeg interesse for utstilling og jaktprøver. Jeg sitter i dag i styret for BRN og er leder i BRØ. Dette er noe jeg brenner for.
Jeg har i flere perioder vært medlem i avlsrådet. Etter å ha vært varamedlem i mange år ble jeg på RS 2023 valgt inn som styremedlem. Jeg ser frem til å forsette å jobbe for rasens utvikling og fremgang både jaktlig, eksteriørt og helsemessig.
Det er viktig at tispeeierne tester hundene sine for MLS og Lafora. Da blir det lettere for oss i avlsrådet å sette sammen kombinasjoner av tisper og hannhunder. Det er også viktig å gi tilbakemelding til oss i avlsrådet hvis noen har syke hunder.
I februar 2021 ble jeg godkjent jaktprøvedommer. Det er fint å komme seg til skogs for å høre hundene jage og ikke bare lese resultatene i etterkant. Jeg oppfordrer alle beagleeiere til å stille på jaktprøver og utstillinger da dette er grunnlaget for alt avlsarbeid. Jeg ønsker et godt samarbeid med alle beagleeiere som tar kontakt med oss.
 

Stein Aasheim, Medlem i avlsrådet

Jeg fikk min første hund i 1976, men på grunn av arbeid og livssituasjon (sjømann og utenlandsopphold), ble hundeholdet litt av og på inntil først på nittitallet. Da bodde jeg i ei fjellbygd, og det var engelsk setter som stod mitt hjerte nærmest. Hadde også et par elghunder i denne perioden.

1993 hadde jeg mitt første kull med engelsk setter under kennelnavnet Tjiermedalen. Stort sett så har jeg bare kull når jeg har anledning til å ta avkom selv.

Jeg flyttet til Selbu i 2004, og da ble fuglejakt plutselig en dyr affære. I tillegg fikk jeg lange avstander til jaktterrengene. Jeg hadde hatt lyst på harehund i mange år, men da min filosofi går ut på ikke å ha hunder som jeg ikke kan bruke til det de er avlet for, så var ikke dette noe alternativ før jeg kom flyttende til Selbu. Jeg startet med en luzerner støver, men den hadde ikke de jaktegenskapene jeg ønsket. Etter hvert kom jeg i kontakt med harehundmiljøet i Trøndelag, og her ble jeg introdusert for beaglen. Jeg kjøpte min første beagle i 2006, og det ble et lykkelig valg. Beaglen er i tillegg til å være gode jakthunder også gode familiehunder med prima gemytt.

For å få inn nytt blod med gode jaktegenskaper, rettet jeg i 2014 blikket mot Finland. Det resulterte i en finsk import, som det skal bli spennende å arbeide videre med.


Geir Erling Birkeland:Varamedlem

Jeg er gift med Hilde og har to voksne barn og har nylig blitt bestefar. Ytterst på Tromøya har vi bygd oss hus og trives godt. Tromøya ligger like utenfor Arendal.
Jeg er utdannet lærer og jobber som rektor på en skole inne i Arendal.
I oppveksten dro min far meg med på jakt og fiske så fort jeg kunne gå. Han drev med rådyrjakt med dachs og harejakt med Sweitserstøver.
Når vi hadde etablert oss og det var på tide å skaffe seg egen hund falt valget på Beagle. Jeg ville ha en kombihund slik at jeg kunne jakte gjennom hele sesongen. Hilde mente en Beagle kunne være et riktig valg, og sånn ble det. Det er nå 18 år siden den første beaglen kom til oss. Snoopy var en fantastisk familie og jakthund og gjorde sitt til at vi har holdt oss til rasen.
De siste årene har jeg tatt utdanning som jaktprøvedommer og viltspordommer. Som dommer treffer jeg mange hyggelige mennesker og hunder. Det er veldig spennende og interessant å se hvordan andre hunder gjør det i skogen
I avlsrådet håper jeg å kunne bidra til beste for utviklingen av Beagle som en enda bedre jakthund.

Avlsrådet for Beagle

LEDER:
Nils T. Kjøsnes
Skarodden 18, 7580 Selbu
Tlf. 996 19 090
E-post: nilkjo@outlook.com
MEDLEM: 
Stein Aasheim
Drivvollv. 28, 7596 Flaknan
tlf. 480 92 094
E-post: avlsraadet@tjiermedalen.no
MEDLEM:
Bjørn Halvorsen
Klypav. 18, 1890 Rakkestad
tlf. 955 20 907
E-post: bj.halvorsen@hotmail.com
VARAMEDLEM:
Geir Erling Birkeland
Østre Tromøyvei 888
tlf. 413 38 982
E-post: geir.erling.birkeland@arendal.kommune.no