Header_ny3


Nordisk mesterskap for beagle 2017.

Nordisk mesterskap for beagle med deltagere fra Finland, Sverige og Norge har blitt arrangert siden 1995. Innlagt i denne konkurransen er også landskamp mellom de tre landene. Det er kun hare som er tellende losdyr. Hvis eieren ønsker det, kan hunden premieres på rev, rådyr eller hjort, men det vil da ikke telle i konkurransen. Prøven går over to dager, og det er sammenlagte konkurransepoeng etter to dager som avgjør rekkefølgen. Hvert land stiller med tre hunder.
Ved siden av det konkurransemessige har det også vært et mål å knytte kontakter over landegrensene med tanke på avl og forbedring av jaktegenskapene. Beaglen er en av verdens mest tallrike hunderaser, og den finnes derfor i mange land. Den har et vidt bruksområde, og i Norden brukes den i hovedsak som ensomdrivende hund til å spore opp og drive viltet (i følge den norske terminologien «løs på drevet halsende hund»).  For å utvikle og forbedre jaktegenskapene, er det derfor naturlig og sikrest å bruke hunder som er anvendt til det formål vi ønsker å utvikle. I løpet alle årene denne konkurransen har pågått, har det blitt knyttet mange nye vennskap og forbindelser over landegrensene. I dag er det derfor ganske vanlig at valper og avlsdyr blir utvekslet mellom de nordiske landene.
Årets mesterskap var lagt til Selbu med hovedkvarter på Selbusjøen Hotell & Gjestegård. På oppdrag fra Beagleringen Norge var Trøndelag harehundklubb teknisk arrangør av prøven.
Under alle jaktprøver og mesterskap spesielt knytter det seg stor spenning til føret. Det var det også denne gangen. Temperaturen varierte fra 0 grader til minus 2 og med lite vind. Det var mye barmark i terrengene, men også innslag av is og skare. Jo høyere opp i terrengene en kom, jo mere is og skare ble det. Marka var tørr, og vi må kunne si at det ikke var optimale forhold. Resultatmessig kan vi likevel konkludere med at nordisk mesterskap for beagle 2017 ble en suksess. Lørdag sto vi igjen med 4 x 1. premie hare, 1 x 2. premie hare og 1 x 2. premie på rådyr. Søndag jaget 5 hunder til 1. premie hare og en til 2. premie hare. Vi kan også tilføye at to svenske hunder og to finske hunder kunne titulere seg som norske jaktchampioner etter prøvens slutt.
Etter første dag ledet den finske hunden Hilla med 168 konkurransepoeng. Hun ble tett fulgt av norske Tico og finske Hemppa som begge hadde 166 konkurransepoeng. Det var derfor stor spenning før start andre dag. Etter søndagens dommermøte var det klart at det ble endringer i rekkefølgen. Tico og Hemppa hadde begge jaget til nye førstepremier, og det viste seg at de fikk samme poengsum denne dagen også. Hilla stoppet på en 2. premie hare og datt dermed ned til en fjerdeplass. Tico og Hemppa måtte skilles på lengste losreprise, og Hemppa gikk dermed seirende ut av Nordisk mesterskap for beagle 2017. Så nære, så nære for Edvin Fjølstad og Tico, men likevel en flott prestasjon. Finnene trakk også det lengste strået i lagkonkurransen og tok vandringspremien med seg hjem igjen. Finland er vertskap for konkurransen neste år.

Nils T Kjøsnes


Resultatliste

 

1 FI JCH Hamitan Hemppa, Finland 1. hare + 1. hare 337 p
2 N SE J(D)CH Tico, Norge 1. hare + 1. hare 337 p
3 SE JCH RR Hattbergets Hera, Sverige 1. hare + 1. hare 328 p
4 FI JCH Tervapekan Hilla, Finland 1. hare + 2. hare 310 p
5 SE JCH Släntens Herta, Sverige 2. hare + 1. hare 306 p
6 N SE J(D)CH N SE UCH Skredbekkens Arlanda Quinzy, Norge 0 + 1. hare 179 p
7 FI JCH Isoahon Diana, Finland 0 + 0  96 p
8 SE JCH SE UCH NO J(D)CH NORD M-16 Stigsjödalens Rex, Sverige 0 + 0  72 p
9 N J(D)CH N UCH MacSkofs Champ, Norge 2. rå + 0  13 pLandskampen

1.       Finland                23 p
2.       Sverige                15 p
3.       Norge                  15 p

Det vinnende finske laget med Nordisk mester 2017 Hamitan Hemppa. (Foto: Stein Aasheim).
Tico, med eier Edvin Fjølstad, gjorde en fremragende innsats og ble nummer to. (Foto: Stein Aasheim).
Mens Tico har 1. premielos i bakgrunnen, diskuterer Edvin Fjølstad og den finske laglederen avl over landegrensene. (Foto: Nils T. Kjøsnes).